Vakıf Üniversitelerinde Öğrenciler İsyan Ediyor: Yüz yüze sınav istemiyoruz! – Öğrenciler neden çevrimiçi sınav istiyor?

Türkiye’de asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli birçok ilin etkilendiği depremden sonra birçok devlet üniversitesi yurdu depremzedelere açıldı, yurtların depremzedelere açılmasından sonra devlet üniversitelerinin dersleri çevrimiçi gerçekleştirmesinin ardından final sınavları yaklaştı. Finallerin gelmesi ile birlikte üniversite senatoları kararlarını bir bir açıklarken 20’ye varan üniversite derslerini “hibrit eğitim” adı altında çevrimiçi gerçekleştirdi ve buna rağmen öğrencileri yüz yüze sınava çağırdı.

Sayısı 20’ye varan üniversitelerin büyük çoğunluğu yıllık ücretlerinin yüksek seviyelerde olduğu üniversiteler ve öğrenciler yüz yüze eğitim kararının gelemeyecek öğrencilerden tekrar yeni dönem için para alacak olmasına bağlıyor.

Peki, 20’ye varan yüz yüze sınav kararı vermiş okulların öğrencileri neden çevrimiçi sınav istiyor?

  1. Öğrenciler YÖK’ün eşit bir karar vererek sınavların yüz yüze veya çevrimiçi olmasını istiyor. Kararı üniversitelere bırakan ve hiçbir soruya cevap vermeyen YÖK’ün bu fırsat eşitsizliğine yok demesini bekliyorlar.
  2. Bu üniversitelerde okuyan öğrenciler gelecekleri için kaygılı, yüksek lisans vb. çalışmalarda GNO çok önemli iken çevrimiçi sınav gerçekleştirecek ve yüz yüze sınav gerçekleştirecek üniversitelerin öğrencileri arasında eşitsiz bir not ortalaması olacak.
  3. Üniversiteler depremzedelere ücretsiz konaklama imkanı vereceğini belirtiyor- fakat öğrencilerin temel sorunu evini, işini kaybetmişken bir hafta sürecek sınav maratonu için gidiş dönüş uçak bileti, yeme içme masraflarının karşılanmayacağını bilmek.
  4. Depremzedeler kadar normal eğitim gören öğrencilerde mağdur. Öğrenciler diyor ki: “Hibrit eğitim adı altında birçok ders az öğrenci sınıfta katılım gösterdiğinden dolayı çevrimiçi gerçekleşti.” Bu nedenle kiraladıkları evlerde kontrat yenilemeyen ve aile evine dönen öğrencilerde burada mağdur ve bu öğrencilerin konaklaması karşılanmıyor.
  5. Türkiye’de eğitim gören öğrenciler dışında yurtdışından gelenler de mağdur. Yurtdışından öğrenciler diyor ki: “Depremden önce ara tatilde ailelerimizin yanına döndük, deprem sonrasında ülkemiz Türkiye’de olan bu durumlar nedeniyle gidiş riskli kararı vererek bizleri göndermedi, sonrasında da hibrit seçeneği ile derslere çevrimiçi katılma hakkı verilince Türkiye’ye dönmedik. Vizelerimizin çıkması sınav zamanını geçebilir, bizden kaynaklı olmayan süreçlerde suçlu biz öğrenciler olduk.”

Tüm bu sorunlar neticesinde belirtilen 20’ye yakın üniversiteden net hiçbir açıklama yapılmadı ve öğrencilerin Metin Külünk’e ulaşarak seslerini duyurmaları henüz bir sonuç bulmadı. Üniversitelerin bu eşitsiz kararı neticesinde eşitsizliği önlemek ve süreci normal düzenine sokmakla sorumlu olan Yükseköğretim Kurulu’ndan da resmî bir açıklama gelmedi.

Metin Külünk’ün tüm bu cevapsızlıklara karşı Twitter üzerinde paylaştığı öfke dolu video izleyen öğrencilere umut oldu.

 

“Vakıf Üniversitelerinde Öğrenciler İsyan Ediyor: Yüz yüze sınav istemiyoruz! – Öğrenciler neden çevrimiçi sınav istiyor?” üzerine bir yorum

Yorum yapın